Sunday, January 20, 2013

simple inai


assalamualikum semua
wah, banyaknya lagi yang saya tak review
nampak sgt masa wedding byk yang pengantin perempuan kene fikir... sampai stress!!!

Untuk inai... saya suka jer ukiran yang simple corak menyenget kat tgn, hihi
nampak manis....
Tapi saya ok je dgn inai hujung jari... classic gitu.... simple, org kata less is more
Saya ada juga survey tempat tempat untuk ukir inai.
Tapi ibu saya memang against the idea ukir ukir ni, ok... saya malas nak melawan... sebab saya tak kisah sgt pasal inai

Inai saya dipakaikan oleh sepupu saya dek da.....
amat terharu...sanggup sepupu saya datang pukul 12 mlm dari melaka semata mata nak inaikan pengantin

macam biasa, pakai inai lekatkan selotape supaya inai rata,
kemudian sepupu saya pakaikan inai daun tu, yang dah siap tumbuk, pakai lebih kurang sejam....
owh... bila kering je, sepupu saya akan basahkan dengan air limau... die cakp supaya inai merah...
lepas lbh kurang sejam, inai tu ditanggalkn, bersihkan dengan tissue
lepas tu letak pulak dengan inai mekah.... biarkan satu malam lepas tu esok pagi bersihkan

bila combine 2 2 inai ni, warna die cantik sgt!!!!!
pekat.
Sepupu saya cakap, kalau guna inai mekah semata, nanti warna die macam merah kehitaman, tak berapa cantik
so, kalau nak warna cantik berseri, gabungkan dengan inai kampung yang warna keorenan,

Tapi pakai inai ni seksa ok, lagila kalau kene dengan org yang tk boleh duduk diam mcm saya
haha, selalu je kene marah pasal saya gerak gerak lepastu inai comot.
Best tau bila tgk inai merah... barulah feeling pengantin!!!!!



 ok, inai takla perfect sgt, sebab die meresap kat selotape so... ade jugak lebih lebih warna oren tu..


inai di jari, kalau anda perasan shoot ni termasuk gelang dan cincin kawen saya.
Tak pasti sama ada saya nak tulis entry pasal pencarian barang kemas saya atau tidak
tiada yang menarik mahu diceritakan, sekadar cincin emas biasa dan batu zicron saja,
gelang tu saya beli di kedai cina di bandar baru salak tinggi, habib pun ade buat design yg sama
cincin pula beli di plaza masalam shah alam.

6 comments:

https://www.facebook.com/abuliQaLoVeCotton said...

salam akak..thannks sbb tulis blog nih..simple tpi byk sgt info yg sy dpt dri sni...slalo2 update ya....^_^

lady syaliz said...

yeay, glad that ada yang rasa blog ni informative, takut macam syok sendirik pulak update pasal wedding saya, kalau boleh saya nak blog ni bagi inspiration pada pembaca, =)

orked violet @ SYA said...

ha... Sya xminat sgt inai ukir leret2 kt tgn tu. tp mak Sya yg suke (terbalik lak kite! hehehe)

So, Sya plan nikah+reception pkai iniai simple. ujung jari jek. bertandang br ukir2. at least merase semua kan..

tp Sya suke sgt inai kt ujung jari. rase cm adorable giLer =)

lady syaliz said...

kan. kadang kadang simple tu nampak manisss jer...... effect same macam rantai pearl, hehheeh

cha said...

less is more. cantik :)

salam kenal :)

lady syaliz said...

hello cha!!! i have been reading your blog too!!! saya suke wedding anda!