Thursday, April 4, 2013

review pelamin bersanding

salam readers.
Saya maklum, sudah jarang benar saya update blog saya, lantaran kesibukan tugasan harian.
banyak juga email saya yang tak sempat nak reply.
maaf.

mahu cek email pun sudah tidak punya masa....
tapi sekali sekala ada juga yang sudi menulis pada saya di ruangan komen ataupun email.
kadang2 saya perasan, ada juga yang mengambil inspirasi dari bebrapa idea saya, contohnya lakaran susun atur nikah saya (fuh, berpeluh habes wa cakap lu, masa nak fikirkan idea tu, byk research yang saya buat)

Jadi, sekali sekala, bila punya sikit waktu, saya akan kongsikan pengalaman pada bakal pengantin di luar sana,  Mana tahu, ada yang akan dapat ilham.....

Majlis bersading saya dibuat di dewan majlis perbandaran nilai, biasa saja dewan tu, tapi cukup untuk buat tetamu selesa.



ok, inilah pelamin simple saya tu.
hasil air tangan bridal sanctuary (ya, saya tahu, pelamin saya ni agak lari sikit dari tema yang biasa mereka buat)

tema majlis saya, malay classic and contemporary.

warna yang saya minta
royal purple-kononnya nak effect exclusive, hahaha
gold-feeling diraja
white-konon nak tone down sikit supaya tak galak or meriah sgt.

classics elements yang saya minta,
kerawang- kalau boleh nak putih, konon kerawang tu ciri classic, tapi warna putih suntik ciri kontemporary sikit,
songket- background pelamin saya dari songket purple you,
tempayan
bamboo
payung

untuk kerusi, ibu memang berkeras nak kerusi ala ala pelamin dulu... no bench ok...
tapi sayang betul, takda alas kaki, maka kaki saya n CM tergantung sikit,... hihih, kami berdua ni rendah jer.. effect juraian bebola emas tu pun saya suka....

mula mula ibu request sepanjang aisle nak letak tempayan dan dalam tempayan diisi dengan batang batang buluh, tapi BS tak dapat carik buluh, maka aisle saya dihiasi dengan payung dan bakul anyaman saja.




untuk pintu gerbang pula, mereka ada letakkan tempayan n bunga birds of paradise.
(focus pada hiasan kiri kanan ye...) cantik pulak saya tgk tempayan kiri kanan tu... bestnyer kalau dewan tu dapat dipenuhkan lagi dengan tempayan tempayan cantik n bunga bunga tropika tu)


Saya langsung tak tengok masa BS setting pelamin malam sebelum majlis, pengantin masa tu dah penat terbongkang sebab majlis nikah dibuat sehari awal, panas pulak tu... pukul 9 je, saya dah tumbang... hihihi

BS buat on time, ok tak pelamin saya?
tapi yang pasti sampai sekarang ibu puas hati dengan pelamin ni.....yelah, mana taknya, impian dua kerusi ibu menjadi kenyataan.

Saya rasa pelamin memang simple dan tidak berserabut,

cuma saya rasa, pelamin saya akan lebih sempurna kiranya lantai stage tu ditutup penuh dengan carpet putih, takdelah nampak tompok simen,
 owh, lagi satu stand untuk aisle tu, lebih molek kalau ditutup dengan alas kain, ataupun stand kaca... boleh bagi effect lebih wau kot , lagi best kalau di setiap stand ada lampu spot light beam dari bawah, barulah lebih menonjol...(ewah ewah, ko bayar harga sekian sekian tapi effect lighting kalau boleh nak kalah effect lighting majlis di royal chulan)
just my 2 cents, bridal sanctuary dari segi bertolak ansur, dan buat kerja memang on time, pelamin pon saya tgk sekarang dah makin meletup.... tapi mereka perlu up lagi hiasan aisle barulah nampak lebih sempurna

4 comments:

ct cucubi said...

kalau sendiri yg design mesti rs sgt puas hati kan.. :)

lady syaliz said...

hihi, bagi idea jer, design mereka yang buat

cha said...

walaupun lain dr apa yg tgh in skrg tp tetap cantik u. i pnh pg wedding kt dewan ni sekali. i tak suka lighting dia. nasib photographer u mmg pro so cantik gambar

orked violet @ SYA said...

laen dr yg laen. pape pon Sya ttp suke bj songket Syaliz. cantekkkk!!! huhu